Bijzondere gasten

Woensdag 22 augustus 2012. Dit is de laatste Eindhoven week in de zomer van dit jaar en ik breng samen met ons nieuw bestuurslid Corine Legdeur een bezoekje aan de Rode Kruis bungalow in Someren.

Volgens Zwaantje Wubs, de locatiemanager, zijn er weer bijzondere gasten aanwezig en daar wil ik vandaag een praatje mee maken. Eerst worden we uitgenodigd in de keuken voor een kop koffie met het vrijwilligersteam van deze week. Leuk om kennis met ze te maken. Het zijn allemaal enthousiaste mensen die hun hart op de juiste plaats hebben zitten. Niets is hen teveel om het de gasten naar de zin te maken. De meeste zetten zich al jarenlang in voor de gasten. Chapeau! We hopen nog lang van hun diensten gebruik te mogen maken.

Later spreek ik twee dames die hier te gast zijn. Het is heerlijk weer, dus de koffie wordt door de vrijwilligers buiten geserveerd. De dames zijn Jacqueline Vogels en Lidwina van der Wielen, beiden woonachtig in Eindhoven. Lidwina vertelt: “Als kinderen op de basisschool zijn wij altijd elkaars beste vriendinnen geweest en samen naar school gegaan. Ik achter op de fiets van Jacqueline. Dat mocht eigenlijk niet en vaak kregen we daarvoor op ons donder van het hoofd van de school. Hij was bang dat ik zou vallen en iets zou breken, want ik was maar een kwetsbaar meisje. Later zijn we elkaar uit het oog verloren. In 2011, na bijna 50 jaar, hebben we elkaar “toevallig” ontmoet in Revalidatiecentrum Blixembosch in Eindhoven. Ik had mijn linker been verloren en Jacqueline haar rechter. De verrassing was groot elkaar weer te ontmoeten en er was veel tijd in te halen.”

Beiden hebben kortgeleden hun echtgenoot verloren en hebben nu veel steun aan elkaar. Jacqueline vertelt: “Vanwege dezelfde handicap weten we heel goed wat de ander voelt en tegenaan loopt in het dagelijks leven, dus hoef je elkaar niet zoveel uit te leggen.” De dames zijn het zonnetje in de bungalow en brengen veel positieve energie mee. Het zijn bijzondere vrouwen die zich niet door de tegenslagen in hun leven hebben laten beïnvloeden.

Jacqueline heeft het Rode Kruis gevonden. “Ik ben van plan ook nog eens met de Henri Dunant mee te varen en de vakantiehotels te bezoeken en ik neem Lidwina gewoon mee.” Jacqueline en Lidwina laten zich niet in hun vrijheid beknotten door hun rolstoelen, maar trekken er weer samen op uit net als vroeger. “We hebben ontzettend veel plezier, maar mogen van elkaar ook best wel eens een traantje wegpikken. Dan is de ander er om je op te vangen.” vertelt Lidwina.

Vervolgens spreek ik mevrouw Sas. Mevrouw Sas vertelt: “Ik ben 33 jaar als vrijwilligster lid geweest van de maandaggroep die er vroeger voor zorgde dat de bungalow er weer spik en span uit zag voor de volgende bezoekers. Ik heb zelf maar één zoon, dus vond dat ik voldoende tijd over had voor vrijwilligerswerk. Als we klaar waren ging ik ’s middags op pad. Dan ging ik op bezoek bij de boeren in de omgeving en deed daar de inkopen voor de hele week. Zo kon de kok haar gang gaan om weer een heerlijk maaltijd voor de gasten van te maken.”
Nu is mevrouw Sas voor het eerst zelf gast in de bungalow en ze is vol lof over de verzorging. “Iedere ochtend krijgen we een beschuitje met thee op bed. Als je alleen woont gebeurt dat nooit, dus is het heerlijk om hier zo verwend te worden. Ik vond het best spannend hoe het zou zijn om nu gast te zijn, maar het is me heel erg meegevallen.”

Later vertrekken Corine en ik weer naar Eindhoven. Zo’n bezoek in Someren bij al die lieve mensen kost je geen energie, maar levert alleen veel energie en inspiratie op. Heerlijk om weer eens op bezoek te zijn geweest. Dank voor de gastvrijheid.

Mary van Vlokhoven
Vrijwilligster Rode Kruis Eindhoven e.o.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *